Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області скасовано гриф секретності по 2546 справах

22 лютого 2012 - 11:07

В області скасовано гриф секретності по 2546 справах

Протягом минулого року працівниками Державного архіву Запорізької області переглянуто грифи секретності матеріальних носіїв інформації колишнього СРСР, за підсумками цієї роботи грифи секретності скасовано по 2546 справах.

Про це повідомив директор Державного архіву Запорізької області Олександр Тедєєв під час засідання колегії.

- Минулого року архівісти переглянули грифи секретності справ та документів по шести фондах, у результаті скасовано грифи секретності по 2546 справах. Документи, що знаходяться на секретному зберіганні, складають лише 0,5% від загальної кількості документів обласного архіву, - зазначив Олександр Тедєєв.

Також посадовець відзначив, що минулий рік для архівістів був роком напруженої роботи, яка закінчилася успішним виконанням всіх запланованих показників по формуванню, зберіганню і використанню документів Національного архівного фонду.

- Ми проводили роботу з поповнення Національного архівного фонду важливою документацією з історії суспільства. Протягом року прийнято на зберігання понад 37 тис. справ Національного архівного фонду України. Станом на 1 січня 2012 року в нашому архіві зберігається більше 2 млн. справ за 1774-2011 роки, які сконцентровані в 7,8 тис. фондах, у тому числі 223 фондах дореволюційного періоду, 60 фондах документів особового походження видатних громадських діячів, представників науки і культури Запорізького краю, - повідомив Олександр Тедєєв.

Найбільш ранні документи зберігаються у фондах Олександрівської міської ратуші, сільських і волосних управлінь, повітових землемірів, церков і датовані кінцем XVIII – ХІХ ст.

Серед  головних досягнень за минулий рік архівісти вважають поліпшення умов зберігання документів, посилення контролю за організацією охоронного режиму з метою попередження несанкціонованого доступу до архівосховищ, посилення пожежної безпеки. Все це було здійснено за рахунок коштів, що надійшли з державного та місцевого бюджетів.

На сьогодні  головне завдання працівників Державного архіву Запорізької області - це наближення діяльності архівних установ до потреб громадянського суспільства шляхом запровадження сучасних інформаційних технологій.

- Архівні установи області і надалі забезпечуватимуть вільний та безперешкодний доступ до документів, які знаходяться на збереженні, реалізовуючи тим самим одне з основних прав людини – право на інформацію, - підкреслив Олександр Тедеєв.

 

 Довідкова інформація:

Минулого року в читальних залах Державного архіву області та в архівних відділах працювали 2,2 тисячі користувачів інформації, з них 626 – в держархіві області. Користувачам видано понад 17 тисяч справ.

За 2011 рік архівними установами області виконано 0,8 тисячі тематичних запитів, понад 26,7 тисячі запитів соціально-правового характеру та за актами цивільного стану, в т.ч. держархівом області – 3,4 тисячі, архівними відділами – 10 тисяч, трудовими архівами – 13 тисяч.

У 2011 році продовжувала розвиватися мережа трудових архівів. На сьогодні в області діє 76 трудових архівів. Протягом року працівниками трудових архівів прийнято на зберігання 22,3 тисячі справ з особового складу 474 ліквідованих організацій.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі