Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сім пріоритетів реформ і сім завдань влади у 2012 році

24 січня 2012 - 15:12

Сім пріоритетів реформ і сім завдань влади у 2012 році

Перший віце-прем‘єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв представив у Верховній Раді України проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки.  Її метою є послідовне підвищення рівня та якості життя громадян на основі економічного зростання, яке, у свою чергу, буде ґрунтуватися на створених державою умовах для позитивних структурних зрушень, підвищення національної конкурентоспроможності. Стратегічною базою документу є передвиборча Програма Президента України Віктора Януковича «Україна – для людей» та Програма економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Державна програма визначає цілі, завдання та основні заходи економічного і соціального розвитку країни на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки. За кожним напрямом державної політики сформульовані також проблемні питання, ризики та критерії ефективності дій держави. Заходи державного регулювання, які реалізуються шляхом застосування економічних і організаційно-правових важелів, повинні закласти основи для стійкого довгострокового економічного зростання та підвищення добробуту населення.

Головні зусилля будуть спрямовані на закріплення економічного зростання на основі його інноваційно-інвестиційної складової, забезпечення доступу до результатів зростання для якомога більшої кількості громадян, справедливої оплати праці та повноцінного відновлення робочої сили та залучення стимулів до збільшення індивідуальних доходів громадян шляхом підвищення продуктивності праці.

Як заявив Перший віце-прем‘єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв, Уряд формував Програму за логікою: від стабілізації - до зміщення акцентів у бік перебудови економіки.

7 основних пріоритетів, які визначені в документі з  кожного напряму реформ:

  • забезпечення умов для соціально-економічного зростання;
  • модернізація виробництва та інфраструктури;
  • підвищення соціальних стандартів;
  • посилення ролі регіонів у забезпеченні зростання економіки та підвищення  їх  відповідальності  за вирішення соціальних проблем;
  • зміцнення обороноздатності держави;
  • захист прав і свобод громадян, зміцнення законності та правопорядку;
  • розвиток міжнародної співпраці.

Першим завданням є поліпшення умов життєдіяльності громадян, підвищення рівня зайнятості, створення нових робочих місць, зниження темпів інфляції, скорочення рівня бідності.

Другим - покращення якості та доступності освіти і медичного обслуговування.

Третім - забезпечення продовольчої, енергетичної та екологічної безпеки.

Четверте завдання - створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

П‘ятим завданням визначено відновлення довгострокового кредитування підприємств і домогосподарств.

Шосте - залучення інвестицій та прискорене відтворення виробничого капіталу.

І сьомим завданням визначено послаблення диспропорцій у розвитку регіонів, насамперед, через розвиток їх економічного потенціалу та інвестиційної привабливості.

Напрями та завдання Державної програми конкретизуються у додатках до неї: "Заходи щодо реалізації Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік", "Перелік державних (цільових) програм, які планується виконувати у 2012 році з використанням коштів державного бюджету", "План співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями на 2012 рік", "Основні прогнозні показники та баланси національної економіки на 2012 рік", а також «Орієнтовний перелік заходів щодо підвищення  інвестиційної привабливості  та  конкурентоспроможності  територій, які передбачені Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями для реалізації у 2012 році».

Загалом текст Програми разом із додатками перевищує 600 сторінок.

Представляючи у Верховній Раді проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки, Перший віце-прем‘єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв зазначив, що розроблено Програму на «рік плюс два». Одним з основних елементів реформи стратегічного планування в державі, в рамках виконання Програми економічних реформ, є ефективна гармонізація соціально-економічного та бюджетного планування.

Під час розробки проекту Програми Уряд виходив з того, що сьогодні вкрай необхідно впровадити в практику діяльності Уряду сучасні методи оцінки ефективності бюджетних витрат, враховуючи широкомасштабне проведення реформ в державі, з точки зору кінцевих цілей соціально-економічних перетворень та обов'язкове узгодження цих цілей з досягнутими результатами.

Перехід від короткострокового до середньострокового планування зорієнтує бюджетний процес на прозорий розподіл коштів та максимально ефективне управління бюджетними ресурсами відповідно до пріоритетів державної політики.

Параметри розвитку країни у 2012 році характеризують зведені соціально-економічні показники, що представлені у Програмі в галузевому та територіальному розрізах, побудовані на базі даних підприємств, організацій та установ щодо їх виробничих програм та проектів.

Програма охоплює усі сектори, а не лише державний сектор економіки, їх показники та заходи, з визначенням необхідних на 2012 рік ресурсів за джерелами фінансування. Тому в Програмі забезпечується комплексний зв’язок між розвитком окремих сегментів економіки та соціальним прогресом.

 

Головне управління економіки

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни