Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький край – у лідерах за обсягами зовнішньоекономічного товарообігу

12 січня 2012 - 15:31

Запорізький край – у лідерах за обсягами зовнішньоекономічного товарообігу

На цьому наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук під час брифінгу, присвяченого  підсумкам роботи Запорізької митниці у 2011 році.

- Минулого року Запорізька митниця виконала дуже велику роботу, від якої залежать економічні показники всієї області. За рівнем виробленого регіонального валового продукту ми посідаємо восьме місце,  це - 4,1% ВВП України в цілому, що є дуже гарним показником. У 2011 році за обсягом експорту наша область посіла п’яте місце,  імпорту – сьоме. Ми можемо пишатися не тільки позитивним сальдо, а й тим, що Запорізький край – один з лідерів за обсягами зовнішнього товарообігу,  - зазначив Петро Гончарук.

В.о.начальника Департаменту інформаційних технологій Державної митної служби України Катерина Юрченко зауважила, що цього року на Запорізьку митницю чекає ще більше навантаження, ніж минулого, і одним з головних моментів буде підготовка до Євро-2012.

- Україна активно готується до футбольного чемпіонату Євро-2012, і навіть ті міста, в яких не будуть проходити матчі, мають бути готові до цієї події. Особливо уважними треба бути працівникам митниць, у тому числі – запорізької. Митні пости будуть оснащені новим обладнанням та сучасними засобами безпеки – камерами відеоспостереження та спеціальними засобами для виявлення заборонених для перевезення товарів, - повідомила Катерина Юрченко.

Одними з головних пріоритетів роботи Запорізької митниці цього року є контроль за якістю продуктів, що імпортуються в Україну, а також декриміналізація контрабанди. З середини січня вступає в силу закон про посилення адміністративної відповідальності за незаконне перевезення товарів через кордон України. З цього моменту буде відмінена кримінальна відповідальність за такий вид злочину як товарна контрабанда, але значно зростуть фінансові санкції.

 

Довідкова інформація:

Запорізька митниця входить у першу десятку митниць з наповнення Державного бюджету, а область – у першу десятку за обсягами зовнішньоекономічного товарообігу.

У грудні минулого року Запорізька митниця поповнила Державний бюджет України на 368 мільйонів гривень, загальна сума надходжень за 2011 рік склала 3,7 мільярда гривень, що на 54,3% більше, ніж у 2010 році.

За цей період товарообіг у зоні діяльності Запорізької митниці у порівнянні з 2010 роком зріс на 35% та склав 7,04 мільярда доларів, у фізичному вимірі – 10,8 тисячі тонн.

При цьому зовнішньоекономічні операції підприємств області мали яскраво виражене експортне спрямування: 64% товарообігу – це експортні операції, 34% - імпортні.

Протягом минулого року Запорізькою митницею у ході проведення аналітично-пошукової роботи, взаємодії з правоохоронними та митними органами, як України так й інших держав, було порушено 11 кримінальних справ за фактами контрабанди товарів та транспортних засобів на загальну суму 30 мільйонів 796 тисяч гривень, та в одному випадку – вибухової речовини (пороху).

Крім того, у 2011 році митницею було порушено 412 справ щодо порушення митних правил на суму 37 мільйонів 835 тисяч гривень, що на 62 справи менше, ніж минулого року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни