Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Серцем чуємо голос обелісків»

24 жовтня 2011 - 15:14

До 68-ї річниці визволення Токмацького району від німецько-фашистських загарбників на військово-братському меморіалі у селі Чапаївка відбувся мітинг-реквієм «Серцем чуємо голос обелісків».

Саме поблизу Чапаївки у жовтні 1943 року відбулися найбільш криваві бої за весь час визволення Запорізької області. На висотах правого берега річки Молочної німці влаштували 150- кілометрову глибокоешелоновану лінію оборони Вотан. На прорив цієї лінії були кинуті і регулярні частини Червоної Армії, і штрафбати. За дуже неповними даними під Чапаївкою загинуло 7 штрафних батальйонів, у тому числі жіночий.

Шість років тому пошукові загони Запорізької області вперше знайшли і перепоховали останки загиблих солдатів, офіцерів та штрафників. Так почалося створення військово-братського меморіалу. За п’ять  років пошукових робіт тут знайшли останній притулок 853 солдати-визволителі. Цього року під час мітингу-реквієму відбулося відспівування та перепоховання ще 41  бійця.

У мітингу взяли участь  члени пошукових загонів, місцеві жителі, представники влади Токмаччини та інших  районів області, делегація з Донецької області,  депутати обласної ради. У святкуванні Дня визволення Токмацького району взяла участь і заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова.

 - Шановні токмачани, від імені голови облдержадміністрації Бориса Петрова, від  всієї обласної державної адміністрації та обласної ради щиро вітаю вас з 68-ою річницею визволення, – звернулася до учасників заходу Лариса Мефьодова. – Символічно, що ми святкуємо цю дату тут, поблизу Чапаївки, де вже за добу незалежної України знайдені та перепоховані останки  такої кількості солдатів-визволителів. Це свідчення того, що ми не забуваємо і ніколи не забудемо подвиг наших батьків та дідів,  завжди пам’ятатимемо, якою дорогою ціною далася та перемога. Шановні ветерани Великої Вітчизняної, прийміть низький уклін за ваш подвиг та побажання міцного здоров’я. Щира вдячність пошуковцям та меценатам, зусиллями яких створено цей меморіал, за  ентузіазм та наполегливу працю.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни