Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

На базі КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» відбувся «круглий стіл» з нагоди Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на рак молочної залози, що сьомий рік поспіль відзначається 20 жовтня в Україні

20 жовтня 2011 - 11:02

На базі  КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» під головуванням Олексія Ковальова - головного позаштатного онколога управління охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації, за участю першого заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлани Бєляєвої відбувся «круглий стіл» з нагоди Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на рак  молочної залози, що сьомий рік поспіль відзначається 20 жовтня в Україні, в т.ч. у Запорізькій області.

Проблема захворювань на рак молочної залози потребує уваги держави, громадськості. За даними реґіонарного канцер – реєстру КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер»  в Запорізькій області, серед усіх хворих на злоякісні новоутворення частка жіночого населення у 2010 році склала 53,5% (2009- 52,7%). Серед провідних локалізацій - рак молочної залози (18,7%). А смертність і летальність від цього захворювання, завдяки збільшенню питомої ваги хворих, охоплених спеціальним висококваліфікованим лікуванням, та впровадженню новітніх методів лікування, стабілізувались.

Учасники «круглого столу» акцентували увагу на тому, що з метою профілактики раку молочних залоз головну увагу при проведенні санітарно-просвітницьких заходів необхідно приділяти пропаганді здорового способу життя - основі профілактики всіх онкологічних захворювань, в т.ч. раку молочної залози. А також нагадувати, що здоров'я жінки багато в чому залежить від неї самої.  Незважаючи на постійну зайнятість, слід все ж знаходити час для збереження  і зміцнення свого здоров’я.  Щоб не допустити розвитку раку молочної залози необхідно своєчасно - на ранніх стадіях, виявити патологію та провести кваліфіковане лікування. Велике значення для раннього виявлення  патології молочних залоз має їх просте щомісячне самообстеження та щорічні профілактичні огляди у лікаря-гінеколога за місцем проживання, роботи чи за власним  вибором, мамографія. Мамографія з метою профілактики рекомендується 1 раз на 2 роки у віці після 45 років, 1 раз на рік - після 55 років. В лікувально-профілактичних закладах Запорізької області є 7 мамографів, на базі КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» функціонує мамологічний кабінет, оснащений згідно з існуючими нормативами.

- Світлана Бєляєва сказала, що питання щодо забезпечення лікувально-профілактичних закладів мамографами у відповідності до існуючих потреб  знаходиться на контролі у  голови Запорізької обласної державної адміністрації Петрова Бориса Федоровича.  Ми сподіваємось, що згідно з програмою щодо забезпечення всіх лікарень нашої країни мамографами, розробку якої ініціював прем'єр-міністр України Микола Азаров, область отримає вітчизняні мамографи, що не поступаються за якістю зарубіжним аналогам.

- Олексій Ковальов підкреслив, що санітарно-просвітницьку роботу щодо профілактики раку молочної залози необхідно посилити серед дітей та молоді. Широке впровадження в практику в лікувально-профілактичних закладах новітніх методів діагностики сьогодні дає можливість розпізнавати на ранніх стадіях злоякісні новоутворення, особливо візуальних форм, до яких відноситься і рак молочної залози. Тривалість життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби (так звана нульова, перша і максимум друга стадія) за умови ,- підкреслив він,- своєчасно проведеного лікування в спеціалізованих медичних закладах - онкодиспансерах, - понад 25 років. На початкових стадіях раку молочної залози, коли пухлина ще має малий розмір (до 2 см) і немає метастаз в регіонарних лімфатичних вузлах, спеціалісти КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» застосовують сучасний метод хірургічного лікування у вигляді органозберігаючих операцій. Успішно застосовується також внутрішньоартеріальна хіміотерапія при місцево розповсюдженому раку молочної залози. За консультацією та кваліфікованим лікуванням всі жителі області мають можливість звертатись до КУ «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» за адресою: м. Запоріжжя, вул.Культурна, 117А, телефон реєстратури (0612) 96-86-95.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі