Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринковий обіг земель стане можливим вже з наступного року

14 вересня 2011 - 08:25

Ринковий обіг земель стане можливим вже з наступного року

Районний семінар на тему: «Здійснення земельної реформи, правові та економічні засади законопроекту «Про ринок земель» провели у м. Приморську для громадян-власників земельних часток (паїв), керівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, сільських, селищних голів, землевпорядників та працівників Приморської районної державної адміністрації та райради.

Відкрив нараду заступник начальника Головного управління Держкомзему у Запорізькій області Олексій Мокросноп, який зазначив, що запровадження цивілізованого ринку земель - одне із найважливіших та складних завдань земельної реформи сьогодення.

З метою вирішення проблемних питань завершення земельної реформи сьогодні проводиться робота щодо розробки та прийняття низки законопроектів, одним з яких є Закон України “Про ринок земель”, прийняття якого має стати головним кроком на шляху визначення організаційно-правового механізму запровадження регульованого ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення, попередження обезземелення селян, підвищення ліквідності землі як економічного активу, визначення порядку проведення земельних торгів.

Відповідно до положень законопроекту «Про ринок земель» набувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного виробництва за цивільно-правовими угодами мають бути лише: громадяни України; фермерські господарства; держава в особі центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів; територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування.

У ході семінару також були розглянуті питання про заходи, які вживатимуться для недопущення спекуляції земельними ділянками, встановлення граничного розміру земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який у приватній власності однієї особи в цілому по Україні не може перевищувати 2100 гектарів. Крім того, порушувались питання можливості зміни цільового призначення земельних ділянок.

Передбачається, що Закон України “Про ринок земель” буде прийнятий та введений в дію вже цієї осені, що дозволить запровадити ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2012 року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі