Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В’язням концтаборів повертають імена замість номерів

7 вересня 2011 - 12:57

Пересувну виставку  «Імена замість номерів»,що виготовлена німецькою громадською організацією «Акція спокути – сумління справі миру», з  ініціативи  запорізького осередку міжнародної  громадської організації  Міжнародний фонд  «Взаєморозуміння і толерантність» за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації відкрили у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї.

 В експозиції представлені матеріали, що висвітлюють долю  колишніх в’язнів фашистського  концтабору Дахау. Концтабори  були  одним із найжахливіших знарядь  Третього Рейху, призначених для  ізоляції непокірних та примусу їх до рабської праці. Їх налічувалося понад  1630! В них загинуло понад 10 мільйонів людей!

За матеріалами виставки, у роки війни у фашистське рабство із числа цивільного населення України були примусово вивезені понад 2, 4 мільйона людей, у тому числі із нашого краю – понад  160 тисяч. На запитання, скільки з них  не повернулися на Батьківщину, скільки загинули від непосильної каторжної праці й поховані у чужій землі, скільки з димом крематоріїв  злетіли у чуже небо – відповіді немає!

 Фахівці встановили, що станом на 16 червня 1993 року у Запорізькій області налічувалося 35тисяч  осіб, постраждалих від націонал-шовінізму у роки Другої світової війни. З них 1050- колишні в’язні концтаборів, у тому числі 32 -  концтабору Дахау. Серед них – петро Степанович Кудін,  Павло Михайлович Василенко,  Теодор Корнійович Шумілов та інші.  Про їх долю відвідувачі виставки дізнаються  із матеріалів експозиції.

- Нинішні і прийдешні покоління  мають знати про жахи  Освенцима, Дахау, Майданека, Равенсбрюка  та інших концтаборів, про їхні газові камери і душегубки, спеціальні крематорії, катування. Мусимо пам’ятати про це, щоб  не допустити його повторення, - прокоментував подію голова облдержадміністрації  Борис Петров. -  Люди, перебуваючи  там, втрачали власні імена, їх перетворювали на безмовних рабів і  зазначали під номерами. Але у них є власні імена! І повернути їх – наш синівський обов’язок. Тим, хто не дожив до наших днів, – наша шана,  і тим, хто ще тримається  у строю, - сердечна опіка. Виконавча влада в регіоні прагне забезпечити цим людям якомога більше уваги і гарантує матеріальну підтримку.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі