Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

70 років потому: нащадки визволителів у деталях відтворили бій за Запоріжжя

5 вересня 2011 - 13:10

70 років потому: нащадки визволителів у деталях відтворили бій за Запоріжжя

У балці Партизанській, що у полях за Верхньою Хотицею, неподалік історико-природничого комплексу «700-літній запорізький дуб», учасники понад 20 клубів реконстукторів із Запоріжжя, Токмака, Дніпропетровська, Харкова та ряду інших міст України, організувавши театралізоване дійство, відтворили події Великої Вітчизняної війни 70-річної давності – бій за Запоріжжя.

Тисячі запоріжців і гостей нашого обласного центру стали свідками того, як на їхніх очах ожила історія. Купка радянських бійців у вересні 1941 героїчно боронила рідну землю - утримувала потужну армію загарбників, забезпечуючи можливість евакуювати населення і заводи. Наказ «Стояти на смерть!» вони виконали.

Організатори дійства забезпечили якомога повну історичну достовірність подій того часу. За словами голови правління Запорізької обласної організації «Історико-патріотичний центр «Бастіон» Світлани Зінченко (члени її організації брали безпосередню участь у реконструкції бойових дій), для цього довелося чимало часу витрати на дослідження історичних фактів, попрацювати у краєзнавчому музеї.

Голова громадської організації «Авто-мотоклуб «Фаетон» Дмитро Позняк     разом із однодумцями підтримали ідею реконструкції подій перших місяців Великої Вітчизняної, надавши для цього свою старовинну військову техніку. Не залишилися осторонь і авіатори-любителі. Члени Запорізького обласного авіаклубу разом із своїми товаришами із інших регіонів нашої країни забезпечили участь 4-х одиниць авіатехніки. По два літаки представляли радянську армію і армію Вермахту: глядачі відрізняли «наших» від «фашистів» за червоними зірками та чорною свастикою на фюзеляжі.

Після бою всіх його учасників відзначили почесними нагородами. А для ветеранів Великої Вітчизняної влаштували справжнє свято: для них просто неба організували концерт самодіяльних творчих колективів Запоріжжя, пригощали солдатською кашею із польової кухні, наливали фронтові 100 гр.

- Ця подія сколихнула всіх нас. Спонукала у своїм серці пригадати подвиг нашого народу і віддати йому належну шану,- відмітив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. – не можна не радіти з того, що левова частка глядачів, що зібралися тут – дітлахи і молодь. Багатьох привели сюди їхні батьки. Та чимало дітвори і молодих людей зібралося тут за власним бажанням, якщо хочете, за покликом крові. Вони прийшли, щоб вшанувати полеглих і живих захисників-визволителів. Тож переконаний, що головну мету – підняти патріотичний дух запоріжців – організатори дійства досягли.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі