Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькій медицині на селі підвищують планку заради місцевих жителів

11 липня 2011 - 13:02

Запорізькій  медицині  на селі  підвищують планку заради місцевих жителів

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Наталії Мотовиці, з  2005 року  кількість дільничних лікарень в районах області зменшилася з 24 до 18 за рахунок їх реорганізації в сільські лікарські амбулаторії або амбулаторії загальної практики  сімейної медицини.  Натомість кількість сільських лікарських амбулаторій збільшилася з 113 до 124, з яких – 91 становлять амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Нині триває  оптимізація мережі долікарських закладів шляхом реорганізації ФАПів, що обслуговують більше 1 тис. населення, в амбулаторії загальної практики сімейної медицини.  В цілому з 2005 року кількість ФАПів зменшилася з 413 до 396, у тому числі 7 реорганізовано в сільські лікарські амбулаторії або амбулаторії загальної практики сімейної медицини. До того ж тільки протягом 2010 року в області  додатково  відкрито 7  нових закладів загальної практики сімейної медицини, всі в сільській місцевості.

На сьогодні  в Запорізькій області функціонує 109 медичних закладів ЗПСМ із 251 дільницею, в яких медична допомога надається на засадах загальної практики – сімейної медицини. На цей час 24% населення  області отримує медичні послуги у сімейних лікарів. Охоплення сімейною медициною сільських жителів складає 59%, міських – 13%.

- Кількісні зміни у мережі  медичних закладів у сільській місцевості регіону покликані   суттєво покращити якість надання медичних послуг населенню на  територіях. Варто  зазначити, що реорганізуючи ФАПи, де прийом вели фельдшери,  у лікарські амбулаторії сімейної медицини, де працюють лікарі з вищою медичною освітою,  ми суттєво піднімаємо планку,  - коментує ситуацію заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. -  Очільник області Борис Федорович Петров поставив своїй команді завдання  забезпечити  всі умови для надання  належної і доступної медичної допомоги всім жителям краю. Сьогодні  ми вже у дорозі, тобто, у процесі виконання цього завдання. А дорогу подолає той, хто йде.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі