Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реальний захист трудових та соціально-економічних інтересів працівників – через соціальний діалог влади і громадськості

23 червня 2011 - 11:17

Реальний  захист трудових та соціально-економічних інтересів працівників – через  соціальний діалог влади і громадськості

Слухання з питань аналізу практики  застосування норм  законів  «Про  збір та облік єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про соціальний діалог в Україні», а також обговорення проекту Трудового кодексу України відбулися у сесійній залі обласної ради під головуванням голови Комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України Василя Хари. Захід зібрав широке коло зацікавлених осіб – народних депутатів, представників Уряду і ряду центральних органів виконавчої влади, посадовців і громадських діячів Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської, Донецької та Херсонської областей.

Голова облдержадміністрації Борис Петров привітав гостей Запорізького краю і ознайомив їх з соціально-економічними показниками регіону та  ситуацією, що склалася на ринку праці в нашій області. Він також відмітив, що тристороння  соціально-економічна рада,  яка об’єднує  владу, профспілки та роботодавців для задоволення нагальних потреб трудящих, в регіоні успішно працює, угоди, які нею укладаються, є обов’язковими для виконання всіма учасниками  процесу. Разом з тим, очільник області поінформував членів Комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України про низку соціально-економічних  проблем, вирішення яких  перебуває у законодавчій площині, тож потребує ретельної уваги народних обранців.

У ході слухань учасники заходу обговорили і визначили правові засади організації та порядку ведення соціального діалогу. Щодо діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради, як відмічали спікери, згідно законодавчих документів, конкретизовано і розширено її повноваження, зокрема,  її пропозиції і рекомендації є обов`язковими для розгляду органами державної влади та місцевого самоврядування. Крім цього, визначено суб`єкти сторін діалогу та його рівні, запроваджено принцип представництва профспілок і організацій роботодавців. Але нормативно-правові акти, які мають забезпечити впровадження цього закону в повній мірі, поки що знаходяться в стадії доопрацювання. Президент України з метою прискорення введення соціального діалогу 2 квітня 2011 року підписав Указ «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду».

- Реальний захист трудових та соціально-економічних інтересів працівників можна забезпечити єдиним шляхом - через  соціальний діалог влади і громадськості, - зазначив голова ОДА Борис Петров. -  Тож необхідно добре попрацювати законодавцям, щоб забезпечити необхідну і повну законодавчу базу для його якомога повної реалізації.

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі