Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Хортиці вдруге заспівали гончарні круги

20 червня 2011 - 08:49

На Хортиці  вдруге заспівали гончарні круги

На ІІ Всеукраїнському форумі гончарного мистецтва «Гончарі на Хортиці», що пройшов за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації, кожен міг власноруч виліпити собі виріб до смаку. Понад 40 майстрів-гончарів з Київщини, Полтавщини, Закарпаття, Дніпропетровська, Львова, Черкас, Івано-Франківська та Запоріжжя відгукнулись на заклик ініціаторів заходу - Запорізького обласного відділення Українського фонду культури, Національного заповідника «Хортиця» та Кінного театру «Запорізькі козаки» і зібрались у колисці козацтва, щоб ознайомити широку громадськість з традиціями у народних ремеслах, зокрема, гончарному мистецтві, та обмінятися з колегами власними секретами професійної майстерності.

Чимало гостей Кінного театру стали у ці вихідні свідками справжнього дива – на їхніх очах на гончарних кругах, яких чимало встановили тут організатори, з-під рук майстрів виходили кухлі, глечики, макітри, мисочки, дитячі іграшки й інші ужиткові речі з глини. Бажаючим опанувати ремесло майстер-класи давали найвідоміші гончарі України.

- Найголовніше у нашій справі – добре глину вимісити, для цього у руках неабияка сила має бути, - навчав голова Запорізького осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, гончар Олександр Вільчинський. – Її треба душею відчувати. Коли викладеш на гончарний круг, вона сама тобі підкаже, що саме з неї вийде.

Про те, що гончарство – дійсно важка праця, переконалися на власному досвіді чимало відвідувачів фестивалю. Але у кожного з тих, хто обережно ніс у руках власноруч виліплений виріб, очі сяяли по-особливому щасливо.

Піднесеного настрою і доброго гумору всім учасникам фестивалю додали й виступи музичних творчих колективів, що своїми запальними піснями спонукали гостей пуститися у танок. Самодіяльним артистам натхненно підспівували і гончарі, і глядачі.

Цей фестиваль започаткували торік з метою розвитку і популяризації народних ремесел. Облдержадміністрації надає всебічну підтримку заходу як такому, що сприяє піднесенню бренду «Запоріжжя туристичне». Як бачимо, ця ідея виявилася цілком життєздатною і життєствердною і вдруге майстри з різних регіонів України охоче її підтримали, знову зібрались на Хортиці, - коментує подію заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.

Кульмінацією стала церемонія передачі музею Запорозького козацтва на Хортиці гончарних виробів, характерних для різних регіонів України. За словами директора національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, експонатів вистачить, щоб відкрити цілу виставочну залу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни