Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пацієнти з донорськими органами ідуть на поправку

20 травня 2011 - 16:15

Пацієнти з донорськими органами ідуть на поправку

У визначений медичними показаннями термін з моменту завершення операцій з пересадки внутрішніх органів, які в ніч з 9 на 10 травня здійснили фахівці Запорізького міжрегіонального центру трансплантації обласної клінічної лікарні, можна констатувати задовільний стан пацієнтів. Про це громадськість поінформували на прес-конференції, яка відбулася у обласній лікарні, заявивши про успішну реалізацію однієї з найвизначніших подій у вітчизняній медицині. Нагадаємо, що запорізькі трансплантологи тоді практично одночасно виконали філігранні пересадки серця, печінки і чотирьох нирок, врятувавши життя шести пацієнтам.

Голова облдержадміністрації Борис Петров, невдовзі потому перебуваючи в лікарні з робочою поїздкою, відвідав пацієнтів, стан яких, попри складні операції, вже на той момент був задовільним. Керівник облоасті дав високу оцінку землякам-ескулапам, відмітивши, що їхніми здобутками пишається вся Україна.

У складі бригади медиків, які виконали ці вкрай складні операції, працювали: професори Олександр Никоненко (кардіохірург-трансплантолог), Сергій Завгородній (хірург-трансплантолог), Олександр Губка (судинний хірург), Сергій Гриценко (анестезіолог) та доценти В’ячеслав Осауленко (кардіохірург) і Микола Поляков (хірург-трансплантолог).

- У цілому ж у процес проведення операцій було залучено до 50 медичних працівників, - уточнив головний лікар обллікарні Ігор Шишка.- З моменту, як нам надійшла інформація про дозвіл родичів загиблих донорів на забір донорських органів, до моменту, як останнього пацієнта з пересадженим органом доправили в реанімацію, пройшло щонайменше півтори доби. Хірурги практично не залишали операційні, підмінюючи один одного біля операційного столу, щоб дозволити собі лише короткий перепочинок. Медична ж обслуга також не залишала своїх робочих місць, забезпечуючи організацію процесу. А в цей час вся лікарня працювала у звичному режимі. Крім зазначених, у цей день у нас було проведено ще кілька десятків інших операцій.

Наразі, пацієнтів з донорськими органами вже переведено з реанімаційного відділення до палат, де вони завершують процес реабілітації.

- Сьогодні всі вони почуваються добре, - підтвердив на прес-конференції головний трансплантолог області – ректор Запорізької обласної медичної академії післядипломної освіти, професор Олександр Никоненко. - І наші прогнози щодо їх подальшого життя абсолютно оптимістичні.

Представники регіональних ЗМІ мали нагоду особисто переконатися у цьому, поспілкувавшись з пацієнтами. Всі вони позитивно налаштовані і готуються повернутися до повноцінного життя.

-  Запорізькі лікарі, повернувши повноцінне життя приреченим людям, у черговий раз підтвердили високий рівень вітчизняної медицини, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. - Разом з тим, ця подія є прямим свідченням і фактичним результатом тієї цілеспрямованої роботи щодо вдосконалення медичної галузі області, яку проводить регіональна влада на чолі з Борисом Петровим. Адже саме висока організація процесу забезпечення таких технологічно складних операцій стала вирішальною. Тож першочергову увагу і надалі приділятимемо організаційній роботі в медицині. Розвиток галузі охорони здоров’я сьогодні - один із пріоритетів в діяльності нашої команди. Наразі обласна влада працює над вирішенням нагальних проблем медичних працівників краю.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни