Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Курганна група «Солоха» - під надійним захистом

19 травня 2011 - 08:28

Курганна група «Солоха» -  під надійним захистом

За ініціативи голови обласної державної адміністрації Бориса  Петрова, з метою збереження національної археологічно-культурної спадщини  -  курганної групи «Солоха»  у відповідності до вимог Законів України «Про охорону культурної спадщини» та «Про охорону археологічної спадщини»  територію пам’ятки  виведено із земель сільськогосподарського землекористування. Відповідне розпорядження очільник регіону  підписав за результатами   низки робочих нарад, виїзної наради в рамках робочої поїздки голови облдержадміністрації  до Кам’янсько-Дніпровського району, двох  засідань Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини.

На виконання зазначеного розпорядження ТОВ «Козацькі землі ЛТД», що веде свою господарську діяльність на вказаній території, власним коштом  розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж охоронних зон  цього історико-культурного об’єкту. Для експертної оцінки її направлено до Державної служби з питань національної культурної спадщини. Також документація була опрацьована Науково-дослідним інститутом пам’яткоохоронних досліджень, який вніс зауваження та пропозиції щодо режиму використання усіх зон охорони пам’ятки.

- Під час особистої  зустрічі з головою Державної служби з питань національної культурної спадщини  Анатолієм Вінграновським ми  обговорили подальші  спільні дії щодо  збереження  національної святині, - повідомила начальник управління культури і туризму ОДА Ірина  Конарєва. – Досягнуто  домовленості щодо підготовки наукової документації з визначенням меж пам’ятки національного значення «Солоха» спеціалістами Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» питання визначення меж територій пам'яток національного значення та затвердження їх зон охорони належить до повноважень центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. З боку управління культури і туризму облдержадміністрації, Запорізького обласного центру охорони культурної спадщини була надана методична та практична допомога у повному обсязі, здійснено усі заходи відповідно до компетенції.

Наразі  територія курганного поля «Солоха» площею понад 17,6 га виведена із землекористування, встановлено межові та розпізнавальні знаки з інформацією про  цю археологічну пам’ятку, проведено роботу з благоустрою та озеленення відведеної території.

 

Довідково. Курганна група «Солоха»  знаходиться за 10,5-12 км на південь від південної околиці села Велика Знам’янка Великознам’янської сільради Кам’янсько-Дніпровського району і складається з центрального кургану «Солоха» та ще 80 насипів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928 «Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України» курганна група «Солоха» визнана  пам’яткою національного значення.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни