Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Механізм підготовки та видачі державних актів на землю потребує законодавчого врегулювання

21 березня 2011 - 09:29

Заступник голови обласної державної адміністрації Лариса Мефьодова провела нараду з питань реалізації права власності на землю громадянами України.

Приводом для проведення наради стала ситуація з видачею громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки. Згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 № 844 при підготовці та видачі держактів на землю забороняється стягувати кошти з громадян за виготовлення технічної документації та реєстрації державних актів. Разом з тим, у 2010-2011 роках коштів  Стабілізаційного фонду для здійснення заходів з безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки не передбачено.

Тож виникає законодавча колізія:  з одного боку, люди мають право отримати держакти на власну землю, з іншого – в органів Держкомзему відсутня можливість підготувати та видати ці акти. Відтак,  соціальна напруга навколо цього питання зростає.

- Маємо відшукати механізм розв’язання проблемної ситуації, адже тут йдеться про порушення інтересів громадян, - звернулась до учасників наради Лариса Мефьодова і поцікавилася у фахівців, як вирішується це питання в інших регіонах країни.

Перший заступник начальника Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Людмила Спіцина пояснила, за якою схемою діють на інших територіях України. Так, за словами посадовця, через відсутність фінансування зазначених робіт, порушується термін видачі державного акта на право власності на земельну ділянку, який має становити не більше 30 робочих днів після надходження заяви про його видачу до замовника. Це є приводом для розірвання укладених договорів між замовником та виконавцем робіт. Внаслідок чого громадянину повертають всі документи та він отримує можливість самостійно, за власні кошти, проводити замовлення й виготовлення технічної документації із землеустрою.

За словами Л. Спіциної, це досить невелика сума, яку запоріжці готові витратити, щоб нарешті отримати  державні акти.

Учасники наради – представники головного управління юстиції в Запорізькій області, УДСБЕЗ ГУМВС України в Запорізькій області, контрольно-ревізійного управління в Запорізькій області – обговорили можливість реалізації такої схеми і на території Запорізького регіону.

За підсумками обговорення заступник голови ОДА Лариса Мефьодова запропонувала розглянути можливість затвердити це рішення регуляторним актом.

Також Л. Мефьодова висловила переконання, що це питання треба обов’язково порушити під час парламентських слухань на тему «Земля в українській долі», які відбудуться 23 березня у Верховній Раді.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі