Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівників територій навчатимуть тонкощам організації роботи на ринку земельних відносин

25 лютого 2011 - 10:22

Голова обласної державної адміністрації Борис Петров провів нараду з головами райдержадміністрацій з актуальних питань земельних відносин у регіоні. У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Олексій Литвин, заступник голови ОДА Лариса Мефьодова, голова облради Павло Матвієнко.

Один з основних напрямків, яким опікується керівництво облдержадміністрації, – пошук шляхів наповнення бюджету. У більшості країн з розвиненою економікою надходження від сплати за землю складають майже половину всіх бюджетних надходжень. Завдяки злагодженій та системній роботі всіх гілок влади надходження від сплати за землю в області також вдалося збільшити з 370 млн. грн. у 2009 році до 437,6 млн. грн. у 2010. Однак, у сфері земельних відносин залишається комплекс питань, який потребує виваженого підходу. Детальніше з ними ознайомила присутніх перший заступник начальника головного управління Держкомзему в Запорізькій області Людмила Спіцина.

Серед першочергових завдань, яким необхідно приділити особливу увагу, посадовець виокремила завершення розмежування земель державної та комунальної власності та їх інвентаризацію, налагодження механізмів нормативно-грошової оцінки земель, систематизацію державного земельного кадастру.

Для забезпечення подальшого приросту надходжень до бюджетів важливо продовжити системну роботу у таких напрямках як переукладання договорів оренди раз на три роки, визначення та надання в оренду не витребуваних земельних часток, продовження практики укладання попередніх договорів на ділянки, які надаються на неконкурентних засадах тощо.

Разом з тим, незважаючи на вичерпну доповідь,  представнику управління Держкомзему було поставлено багато запитань робочого характеру  керівниками районів. Виходячи з цього, голова облдержадміністрації Борис Петров зробив висновок: «Я бачу, що не всі моменти організації роботи на ринку земельних відносин зрозумілі на територіях. Тож доцільно  провести навчання для спеціалістів райдержадміністрацій та районних адміністрацій, щоб прояснити усі спірні моменти».

Голова обласної ради Павло Матвієнко повідомив, що під час останньої сесії  внесено зміни та доповнення до програм інвентаризації земель та проведення нормативно грошової оцінки земель.

- Ви маєте бути уважними, реалізовувати ці програми, узгодивши з працівниками Держкомзему. Коли будете працювати як єдиний механізм, тоді у цій сфері буде порядок, - висловив переконання П. Матвієнко.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі