Тримати цінову ситуацію під контролем, залучати аграріїв до участі у продовольчих ярмарках та відпрацьовувати механізми створення резерву продовольства - такі нагальні завдання поставлено перед членами регіональної ради, засідання якої відбулося в обласній державній адміністрації одразу після сесії обласної ради. Серед основних питань, поставлених на розгляд учасників – ціни на продукти харчування.
Перший заступник голови обласної державної адміністрації Олексій Ливтин виступив із доповіддю, в якій розкрив основні причини подорожчання продуктів харчування. Серед них - штучний ажіотаж та неконтрольованість формування цін на основні продукти. Також посадовець наголосив на необхідності організації гуртового ринку та сприяння у виділенні торгових місць на ринках для товаровиробників.
- Створення гуртових ринків у великих індустріальних центрах – це можливість знизити ціни на 30-40 відсотків, - зазначив Олексій Литвин. - Принаймні, досвід сусідньої Польщі свідчить про ефективність організації таких ринків. Наразі державою розробляються пропозиції щодо створення державних гуртових продовольчих ринків. І наша область саме у числі п’яти регіонів, у яких такі ринки будуть організовані. Адже маємо для цього потужний агропромисловий потенціал і можемо успішно реалізовувати як овочеву групу товарів, так і продукцію м’ясопереробної галузі, борошна та круп.
До протоколу засідання внесено доручення керівництву обласної державної адміністрації, головам райдержадміністрацій тримати цінову ситуацію на особистому контролі, забезпечити участь сільгоспвиробників, підприємств харчової промисловості у продовольчих ярмарках, які мають проводитися щотижня. А також вжити заходів щодо створення резерву продовольчих товарів шляхом утворення оптово-роздрібних підприємств.
Оксана Горобцова, управління у справах преси та інформації