Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Козацьке Різдво - по всій околиці гуло!

10 січня 2011 - 09:55

Хто не був біля запорізького дуба на Різдво – не співав колядок, не танцював запального гопака, не ходив «стінка на стінку», а потім не ласував смачним козацьким кулішем, той і свята не бачив!

Гучне свято, організоване Всеукраїнською федерацією «Спас» на території історико-природного комплексу «Запорізький 700-літній дуб», дійсно стало яскравою подією у палітрі всіх новорічних та різдвяних свят на Запоріжжі. Тут, під старезним козацьким дубом, де, кажуть, колись запоріжці писали листа турецькому султану, зібралося чимало людей – і старих, і малих, щоб віддати належну шану народній традиції – спільній зустрічі світлого Христового Різдва.

Місцевий козацький театр та вихованці школи «Спас» подарували глядачам чудову інтермедію, замішану на місцевих звичаях: тут саме на Різдво колись старшину переобирали, сюди ж обов’язково приходили колядники, а потому козаки мірялися силою богатирською і , врешті, сідали за столи – смакували наїдками, які спеціально готували до свята. Глядачі ж, навіть малеча, були активними учасниками вистави: азартно билися у двобоях і ходили разом із спасівцями «стінка на стінку».

- Наші козацькі традиції будемо зберігати, і надалі активно підтримуватимемо спасівців, які саме і є їх хранителями і носіями, - запевнив учасників свята заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук, який разом з головою облради Павлом Матвієнком і заступником Запорізького міського голови Юрієм Каптюхом святкував козацьке Різдво під дубом. – Обласна влада велику увагу приділяє питанням патріотичного виховання молоді. Приємно, що сьогодні тут зібралося чимало молоді та дітлахів. Такі події як нинішня сприяють піднесенню суспільної свідомості і моральності на вищі щаблі, адже навертають нас до витоків нашої національної культури.

Свято під дубом тривало цілий день. Кожен його учасник міг знайти собі розвагу до вподоби. А козаки пригощали всіх гостей смачним кулішем.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі