Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пенсійна реформа пройде через широке громадське обговорення

5 січня 2011 - 13:46

Реформування пенсійної системи дозволить Україні розвиватись

Важливість та необхідність впровадження пенсійної реформи в Україні обговорили учасники селекторної наради, яку провів заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук. Участь у нараді взяли начальники структурних підрозділів облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій та міст обласного значення.

- Сьогодні ми обговоримо основні завдання та цілі запропонованої Урядом пенсійної реформи. Важливо детально розібратись у ситуації, оскільки найближчим часом маємо грунтовно роз’яснити громадськості причини, які призвели до необхідності проведення пенсійної реформи, - пояснив учасникам наради Микола Ярмощук.

Як стало відомо, в області тільки Запоріжжя та Енергодар мають можливість виплачувати пенсії за рахунок власних ресурсів. Інші міста, тим паче райони, мають суттєвий дефіцит пенсійного фонду. Аналогічна ситуація спостерігається і на інших територіях країни. Дефіцит пенсійного фонду перекривають коштами Державного бюджету України, зокрема й через це на розвиток територій залишається менше коштів. Все це зумовило необхідність переглянути пенсійне законодавство країни.

Суть пенсійної реформи роз’яснив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолій Казачук. Посадовець повідомив, що пенсійна реформа не змінює прийняту систему пенсійного забезпечення в Україні, а лише коригує її параметри, підвищуючи соціальну відповідальність населення за свою подальшу долю. Це напряму пов’язано зі збільшенням на 10 років робочого стажу, який дозволяє отримувати пенсію. За статистичними даними лише 42% працюючого населення регіону сплачує внесок у пенсійний фонд. Цей крок – збільшення робочого стажу – має призвести до часткової детінізації економіки, а також до справедливого розрахунку пенсії, яка залежатиме від стажу та рівня заробітної плати отримувача.

Анатолій Казачук також прокоментував одне з найбільш непопулярних рішень, яке вводить пенсійна реформа – підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років.

- Прийнято вважати, що середній вік життя для чоловіків становить 64 роки, а для жінок - 72. Однак, за нашими підрахунками, які проводились з 2003 року, середній вік жителів регіону складає 77 років для жінок та 73 – для чоловіків, - зазначив посадовець.

При цьому, зі 100% отримувачів пенсії 65% - це жінки.

Серед популярних для більшості населення заходів, які передбачені пенсійною реформою, – встановлення граничної ставки спеціальних пенсій, яка обмежується 12 прожитковими мінімумами.

- Якщо ми бажаємо жити краще, дати можливість державі розвиватись, необхідно провести пенсійну реформу. Це дасть можливість збалансувати пенсійну систему країни, забезпечити справедливість у призначенні пенсій, - резюмував заступник голови облдержадміністрації.

Микола Ярмощук доручив керівникам територій провести серйозну роз’яснювальну роботу, громадське обговорення пенсійної реформи під час «круглих столів» та «прямих ліній» за участю науковців, депутатів, громадських організацій, профспілок.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі