Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Черговий акт терору: російські окупанти обстріляли Запоріжжя КАБами

29 вересня 2024 - 11:50

Вночі і зранку 29 вересня ворог обстріляв Запоріжжя КАБами. Зруйновано багатоповерхівку та 15 приватних будинків в трьох районах міста. Такі попередні результати нічного жахіття, заподіяного росіянами. 

Одна з бомб влучила у будинок в Олександрівському районі Запоріжжя. Будівля нагадує зяючу рану: в одному з під’їздів зруйновано декілька поверхів, вибиті вікна, пошматовані балкони. У дворі – понівечені автівки та палаючі гаражі. Рятувальники приборкують пожежу.

Серед людей, що дивляться на цю апокаліптичну картину, і старенька пані Галина із забинтованою головою. Вона – мешканка зруйнованого будинку.

– Рухнуло все, на місці квартири – дірка. Мені надали допомогу тут, на місці, дуже кваліфіковано. Пропонували відвезти в лікарню, але я не погодилася. Морально дуже погано – залишилася без дому, взагалі без нічого, – розповіла жінка.

Почувши звук перших вибухів, Вікторія з дітьми сховалася в коридорі. А потім стався приліт. 

– Перелякалися всі. В квартирі вибиті вікна, двері. Все, що було в квартирі, зруйноване. Зібрали документи і вийшли на вулицю. Побачили, що навколо все в руїнах: машини горять, дерева лежать, – поділилася жінка.

В цьому ж будинку розташований офіс компанії, що постачає медтехніку та обладнання для медзакладів міста. Він теж повністю зруйнований.

– Я працюю тут вже 9 років. Після початку війни ми нікуди не виїжджали, адже наші витратні матеріали потрібні лікарням. І ось така біда. Збитків, мабуть, на декілька мільйонів. Але головне, що ми всі живі, – говорить представниця  фірми Наталія.

Зазнав пошкоджень і сусідній будинок. В ньому є укриття, після сигналу тривоги люди ховалися там. А зараз оговтуються після безсонної ночі.

– Після першого вибуху ми спустилися в укриття. Потім повідомили про загрозу КАБів і ми продовжували сидіти у сховищі. Раптово почули вибух, після цього у підвалі стало темно від пилу та диму. Дихати було нічим. Просто жах якийсь, – розповіла мешканка будинку Аліна.

На першому поверсі житлового будинку розміщався дитячий простір, де проводились освітні та розвивальні заходи для дітей ВПО та місцевих дітлахів. Він теж зазнав пошкоджень.

– Наш офіс постраждав після ранкового обстрілу. Повністю вибило вікна, частково зруйнована вхідна група, постраждала стеля, освітлення. Чекаємо, поки нам все це допоможуть закрити, – повідомила співзасновниця ГО «Доречні» пані Марина.

Попередньо від обстрілу постраждали 6 людей. Двох із них госпіталізували. Наразі в лікарні залишається 73-річна жінка з мінно-вибуховою травмою. У неї стан середньої тяжкості. Також до лікарні швидка допомога доправила і 53-річного чоловіка із забійною раною скроневої області та струсом головного мозку. Але після наданої допомоги від госпіталізації він відмовився. Кількість поранених продовжує зростати. З-під завалів деблоковано жінку. Станом на 10:30 ранку вже 11 людей звернулося за медичною допомогою.

На місці прильотів продовжують працювати поліція, ДСНС, міські служби та представники благодійних організацій. 

– Надскладний ранок для Запоріжжя. Наразі відомо про понад 10 КАБів, які були направлені безпосередньо по обласному центру. В трьох районах міста – Шевченківському, Комунарському та Олександрівському – є руйнування. Відомо про один зруйнований багатоповерховий будинок та щонайменше 15 приватних. Ще як мінімум в п’ятнадцяти будинках повилітали вікна, двері тощо. Комунальні служби працюють над ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації. Оперативно виконують свою роботу рятувальники, поліцейські, за що ми їм дуже вдячні. Всім мешканцям, які постраждали, буде надана допомога від наших соціальних служб та міжнародних донорів, – відзначив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.


 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок