Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

27 вересня 2024 - 16:10

Відтепер жителі віддалених сіл матимуть безперешкодний та зручний доступ до лікарських засобів. Перший мобільний аптечний пункт запрацював у Запорізькій області. Не потрібно їхати до великих міст – мобільний аптечний пункт сам завітає до населеного пункту. Про це розповіла начальниця Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Запорізькій області Алла Андрущенко під час брифінгу в медіацентрі при ЗОВА.

За запитом громад Департамент охорони здоров’я ЗОДА із залученням Держлікслужби у Запорізькій області провів роботу з мережами аптек щодо створення мобільних аптечний пунктів в регіоні.

– Відсьогодні на території області розпочинає свою роботу перший в регіоні мобільний аптечний пункт (МАП). Загалом по Україні дозволена діяльність для 21 такого пункту, включно із запорізьким. Він доставлятиме лікарські засоби у віддалені від обласного центру села, у яких відсутні аптечні заклади, – зауважила Алла Андрущенко.

МАП оснащений усім необхідним обладнанням для реалізації лікарських засобів з дотриманням умов зберігання та транспортування, в тому числі й температурного режиму. В асортименті – перелік ліків, як у звичайній аптеці, крім наркотичних та психотропних препаратів. Також в такій «мобільній аптеці» реалізують препарати за програмою «Доступні ліки».

Про важливість запуску мобільних аптечних пунктів розповів і представник аптечної мережі, яка вирішила долучитись до соціального проєкту.

– Ми вирішили долучитися до нового для регіону соціального проєкту зі створення мобільних аптечних пунктів. Це запит від мешканців віддалених громад. Ми дослідили ситуацію: це переважно літні люди, яким необхідні ліки на регулярній основі. В нас буде представлений широкий асортимент та мінімальні націнки. Також плануємо доставляти специфічні ліки на замовлення, – розповів представник аптечної мережі Олександр Гельман.

Маршрут, за яким доставлятимуть лікарські засоби, складається з 6 населених пунктів Запорізького району: Васильківського, Максимівки, Крутого Яру, Новоіванківки, Дудникового та Сторчового.

В області триває робота ще з двома підприємствами щодо створення мобільних аптечних пунктів. Вони працюватимуть за узгодженими з ЗОДА маршрутами. Це дозволить закрити потреби віддалених сіл у лікарських засобах.

– Запуск мобільного аптечного пункту в регіоні – лише перший крок до забезпечення віддалених населених пунктів ліками. Плануємо створити ще маршрути, які задовольнятимуть потреби і прифронтових громад. Для цього залучимо й інші мережі аптек до цього соціального проєкту. Головне, щоб наші громадяни могли придбати ліки в будь-якому населеному пункті, – підсумувала директорка Департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА Вікторія Клименко.

Читайте також

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок

СБУ повідомила про підозру ще 13 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»