Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Запровадження програмно-цільового методу бюджетування на рівні місцевих бюджетів

25 липня 2013 - 08:35

Указом Президента України від 12.03.2013 №128/2013 «Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава» затверджені заходи, основним завданням яких є покращення соціально-економічного та культурного розвитку держави.

Пріоритетною задачею в галузі державних фінансів є підвищення ефективності видатків місцевих бюджетів шляхом запровадження програмно-цільового методу бюджетування на рівні місцевих бюджетів, який надасть можливість проводити контроль та аналіз ефективності використання бюджетних коштів.

Протягом 2012 року до експерименту із запровадження програмно-цільового методу бюджетування в Запорізькій області долучилися обласний бюджет та бюджети міст обласного значення.

Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 30.01.2012 №59 «Про внесення змін до Основних підходів до запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів» у 2013 році до експерименту залучаються усі районні бюджети.

З метою організації роботи щодо запровадження елементів програмно-цільового методу складання та виконання районних бюджетів Департаментом фінансів облдержадміністрації підготовлено наказ від 18.03.2013 №83 “Про заходи із запровадження елементів програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів області”.

Разом з Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень 15.03.2013 було проведено тренінг із запровадження програмно-цільового методу фахівців Департаменту фінансів облдержадміністрації та управлінь фінансів райдержадміністрацій. Також у тренінгу брали участь керівники, їх заступники, головні бухгалтери, економісти та спеціалісти головних розпорядників коштів обласного бюджету та районних бюджетів області, представники Державної казначейської служби України в Запорізькій області.

На тренінгу були розглянуті питання, серед яких загальний огляд програмно-цільового методу, бюджетних програм та показників виконання бюджетної програми, особливості застосування бюджетної класифікації, заповнення бюджетних запитів, вимоги до складання паспорта бюджетної програми та ін.

Відповідно до наказу Департаменту фінансів облдержадміністрації від 18.03.2013 №83 про заходи із запровадження елементів програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів області начальникам управлінь фінансів райдержадміністрацій було доручено провести тренінги із запровадження програмно-цільового методу з головними розпорядниками коштів відповідних районних бюджетів. Станом на 25.04.2013 у районах області було проведено 20 тренінгів із запровадження програмно-цільового методу, на яких були присутні керівники, їх заступники, головні бухгалтери, економісти та спеціалісти головних розпорядників коштів районних бюджетів.

Департаментом фінансів облдержадміністрації, управліннями фінансів міських рад міст обласного значення, департаментом фінансової та бюджетної політики Запорізької міської ради, управліннями фінансів райдержадміністрацій отримані та опрацьовані бюджетні запити головних розпорядників коштів місцевих бюджетів та підготовлені на затвердження додатки 3-1 до рішення місцевих рад у форматі програмно-цільового методу складання та виконання обласного бюджету, бюджетів міст обласного значення та районних бюджетів.

Протягом травня-червня 2013 року проведені чергові сесії усіх місцевих рад, які залучаються до проведення експерименту, на яких затверджені додатки 3-1 до рішення місцевих рад у форматі програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів.

У кінці 2013 року Міністерством фінансів України будуть підведені підсумки запровадження програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів як по нашій області, так і по інших областях, які також приймали участь у експерименті.

В цілому на програмно-цільовий метод місцеві бюджети мають перейти з 2014 року.

Читайте також

Черговий акт терору: російські окупанти обстріляли Запоріжжя КАБами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування