Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Єдиний інформаційний освітній простір Запорізької області продовжує розвиватись

23 липня 2013 - 14:18

Відповідно до Указу Президента України № 926/2010 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні»  в Запорізькій області на основі порталу  zp.isuo.org працює автоматизована система єдиного інформаційного освітнього  простору «Запорізька обласна освітня мережа» з електронною базою даних  про 100 % учнів, 100 % вчителів, матеріально-технічною базою усіх загальноосвітніх навчальних закладів області, що  дозволило автоматично формувати всі державні статистичні звіти, миттєво знаходити потрібну інформацію та генерувати інші звіти для потреб користувачів.

Регіональний проект продовжує розвиватися  за такими основними напрямами: розширюється кількість об’єктів бази - приєднуються приватні, вечірні школи, позашкільні, дошкільні, професійно-технічні, вищі навчальні заклади області; розширюється кількість суб’єктів, які матимуть доступ до бази з різним рівнем, відповідно до завдань (учні, вчителі, батьки тощо); програма доповнюється новими модулями для забезпечення можливостей моніторингу, діагностики, аналізу освітніх процесів тощо; створюється безпечний електронний освітній контент для забезпечення електронного та дистанційного навчання учнів, у т.ч. з особливостями розвитку; дистанційного навчання, підвищення кваліфікації вчителів; створюється електронна бібліотека, віртуальні співтовариства учнів та вчителів на основі різних платформ, у т.ч. й відкритих.

Департаментом освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації видано наказ від 05.07.2013 № 662 «Про підготовку закладів освіти до 2013/2014 навчального року», яким передбачено до 01.09.2013 введення кожного дошкільного закладу області в єдиний інформаційний простір, запровадження системи електронної реєстрації дітей з метою їх подальшого влаштування на навчання у заклад.

У рамках програмного засобу “КУРС: Освіта” функціонує публічний сайт «Мої знання» для вчителів, учнів і їх батьків, що дозволяє вести електронний журнал та електронний щоденник; публікувати завдання як для всього класу, так і для окремих учнів; батьки можуть знайомитись з результатами навчальних досягнень своєї дитини, отриманими домашніми завданнями  через мережу Інтернет; вчителі, батьки, адміністрація школи можуть аналізувати відвідуваність та успішність учнів тощо. 

Програмний продукт не потребує серверу в кожному навчальному закладі та працює на будь-яких комп’ютерах, досить легко освоюється працівниками школи та відділу освіти, не потребує довготривалого навчання персоналу, працює в мережі.

У рамках єдиного інформаційного освітнього простору працює «Віртуальна школа юних програмістів» для учнів області - унікальний освітній інструмент, який робить комп’ютер засобом навчання: учень самостійно працює, може відразу себе перевірити, покращити свої навчальні результати, автоматично отримати оцінку залежно від правильності та раціональності своїх дій. Вчитель бачить вичерпний звіт про роботу учня і, у разі необхідності, може прослідкувати всі кроки самостійної роботи школяра та надати потрібну консультацію.

З 01.10.2012 розпочала свою роботу обласна електронна дистанційна «Школа сучасних знань», яка забезпечує потреби учнів незалежно від місця навчання та проживання.

У межах єдиного простору функціонують сайти zoippo.com.ua і  leader.ciit.zp.ua/moodle, які  активно використовуються для організації дистанційного навчання вчителів і забезпечують інтерактивний педагогічний супровід навчального процесу, мобільне оновлення навчальної інформації, її структурування, адаптацію та підбір навчальних модулів відповідно до запитів та професійних потреб як окремих навчальних груп, так і кожного слухача, дозволяють здійснити підготовку вчителів за різними програмами, використовувати різні сучасні форми роботи зі слухачами в он-лайн і офф-лайн режимі із забезпеченням контрольного та інформаційного зворотнього зв'язку.

Освітній вікі-сайт ЗапоВікі (wiki.ciit.zp.ua) є платформою для проведення різноманітних on-line конкурсів і Інтернет-проектів для дітей і вчителів. На його платформі активно створюються мережеві співтовариства вчителів різних дисциплін, працюють віртуальні творчі групи та творчі лабораторії, здійснюється он-лайн підтримка різноманітних тренінгів з ІКТ, конкурсів для вчителів і учнів області тощо.

З метою забезпечення  всебічної підготовки дітей та молоді  до безпечної та ефективної взаємодії  з сучасною системою медіа, формування у них медіа-обізнаності, медіа-грамотності і медіа-компетентності відповідно до їх вікових і індивідуальних особливостей, заохочення й підтримки педколективів та учнів, які активно та ефективно   використовують  сучасні ІКТ, у Запорізькій  області другий рік поспіль проходить  медіафестиваль «Москва-Запоріжжя».

Учні загальноосвітніх навчальних закладів різних типів і форм власності області, у т.ч. й сільської місцевості, за тематичними напрямами: «Безпечне дитинство - майбутнє країни. Попередити. Врятувати. Допомогти», «Здоровий спосіб життя», «Надії і проблеми ХХІ століття», «Моральний вчинок» подають власноруч створені блоги, електронні молодіжні журнали, анімаційні фільми, рекламні ролики; фільми, зняті з мобільного телефону  тощо.

Усього минулого року у медіафестивалі взяли участь 79 загальноосвітніх, позашкільних, приватних навчальних  закладів, підготувавши 278 робіт у п’яти номінаціях, а в 2013 році - більше 80 загальноосвітніх, позашкільних, приватних навчальних закладів, підготувавши 311 робіт у п’яти номінаціях. Виявили активність учні закладів, які розташовані у  5 містах обласного підпорядкування та 11 сільських районах.

Розпочато створення електронної  туристичної карти Запорізької області «Екскурсійний тур вихідного дня школяра «Моя мала Батьківщина». 

Читайте також

Черговий акт терору: російські окупанти обстріляли Запоріжжя КАБами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування