Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування за І півріччя

22 червня 2012 - 11:23

Станом на 01.07.2012  проведено:

План-графік реформування галузі охорони здоров’я Запорізької області на 2012 рік затверджений начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації та узгоджений з заступником голови облдержадміністрації Ярмощуком М.А.03.01.2012.

Проведено внутрішній аудит служби екстреної медичної допомоги Запорізької області. Направлений лист до МОЗ України з метою визначення можливості включення Запорізької області в національний проект «Вчасна допомога».

На 01.01.2012 в районах області було створено 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги в структурі центральних районних лікарень (Михайлівський, Оріхівський, Бердянський, Василівський, Запорізький райони). З початку 2012 року створено центри в Мелітопольському, Приморському, Приазовському  районах, прийняті конкретні рішення щодо створення  центрів  в   Якимівському, Великобілозерському районах. Робота в цьому напрямі триває. В усі лікувально-профілактичні заклади направлені: наказ МОЗ України від 23.02.2012 № 129 “Про затвердження Примірних штатних нормативів центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги” для врахування положень цього наказу у процесі формування мережі закладів охорони здоров'я, що надають  первинну медичну (медико-санітарну) допомогу (від 05.03.2012 № 02.03/729); накази МОЗ України від 23.02.2012 №130 “Про затвердження примірного переліку лабораторних досліджень, що виконуються при наданні первинної медичної допомоги населенню”, №131 “Про затвердження Примірного положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та примірних положень про його підрозділи”, №132 “Про затвердження Примірного табеля оснащення лікувально-профілактичних підрозділів закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу”    для опрацювання та організації виконання (листи управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 05.03.2012 №№ 02.03/728,    02.03/727,02.03/726).                                                                                                                          

Станом на 30.03.2012  розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 4 районах області. В більшості інших районів підготовлені проекти програм, які наразі знаходяться в стадії обговорення.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в 11 районах області, в інших районах вони доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Поступово впроваджується  досвід навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією - ЗДМУ - студентом за рахунок місцевих бюджетів лікарів, започаткований у Приазовському районі.  На теперішній час в ЗДМУ навчається 5 мешканців району. Перший випускник приступить до роботи в Приазовській центральній районній лікарні уже у 2012 році. 

27 березня 2012 року на базі Веселівської райдержадміністрації проведена виїзна нарада управління охорони здоров’я облдержадміністрації з заступниками голів райдержадміністрацій та головними  лікарями центральних районних лікарень. В роботі наради взяли участь  ректор ЗДМУ та проректори, начальник відділу кадрів та спецроботи  управління охорони здоров’я облдержадміністрації. За підсумками наради визначені основні напрямки поліпшення кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я області, в першу чергу сільської місцевості.

З початку 2012 року  створено 10 амбулаторій загальної практики сімейної медицини шляхом реорганізації 5-х сільських дільничних лікарень, 1 ФП, 4 сільських лікарських амбулаторій, 1 СДЛ у 1 СЛА. Загальна кількість сільських лікарських амбулаторій зросла з 126  до 133, у т.ч. сімейних амбулаторій  - з 97 до 107.

На теперішній час 66% сільських мешканців (2009 р. – 54 %, 2010 р. – 55,2 %) та 19 % міських мешканців  (2009 р. – 8 %, 2010 р. – 11,4 %) отримує медичну допомогу у сімейних лікарів.

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11.01.2012 № 7 «Про персональну відповідальність керівників області за ходом будівництва та реконструкції найважливіших (ключових) об’єктів області» на заступника голови облдержадміністрації Ярмощука М.А. покладено персональну відповідальність щодо створення перинатального центру на базі КЗ «Міський пологовий будинок № 5» м.Запоріжжя.

Відкрито лікувальний корпус обласної клінічної дитячої лікарні після реконструкції.

Проведено внутрішній аудит служби екстреної медичної допомоги області. Направлений лист (від 14.02.2012 №08-28/0356) до Міністерства охорони здоров’я України з метою визначення можливості включення Запорізької області в національний проект «Вчасна допомога». Виданий наказ управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 16.03.2012 № 207 “Про виконання плану заходів Національного проекту “Вчасна допомога”.На виконання п. 4.1. протокольного рішення Адміністрації Президента України від 15.05.2012 за результатами селекторної наради щодо реалізації Національного проекту “Вчасна допомога” у рамках Комітету з економічних реформ розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01.06.2012 №251 “Про створення робочої групи з впровадження Національного проекту “Вчасна допомога” у Запорізькій області та затвердження її складу” створено робочу групу, проведено 3 засідання.

На виконання плану заходів реалізації національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” в Запорізькій області проведені внутрішній та зовнішній аудити перинатальної служби області.

 Остаточно обрано лікувально-профілактичний заклад, як базовий для створення обласного перинатального центру. Будівлі даного закладу передані до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Запорізької області.

Розроблене медичне завдання на проектування реконструкції, виконання ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень для розміщення перинатального центру надіслане для погодження до Міністерства охорони здоров‘я України та Державного агентства з інвестицій та національних проектів України. Визначено виконавця проектно-кошторисної документації на реконструкцію обласного перинатального центру. Очікувані терміни виготовлення проектно-кошторисної документації - до 01.09.2012.

Проведена інвентаризація наявного обладнання в КУ «Міський пологовий будинок № 5» м.Запоріжжя.

Відповідно до наказу управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 22.05.2012 № 367 створена робоча група, до якої залучені провідні спеціалісти в галузі інтенсивної медичної допомоги в акушерстві, неонатології, та проводиться робота з підготовки технічного завдання на закупівлю обладнання для обласного перинатального центру.

Завдання на 2012 рік:

- створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в містах і районах області;

- завершення оптимізації мережі дільничних лікарень шляхом перепрофілювання їх в стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних    громадян   відповідних органів праці і соціального захисту населення і утворення амбулаторій загальної практики/сімейної медицини з ліжками денного стаціонару;

- поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я області кваліфікованими медичними кадрами, сучасним медичним устаткуванням, санітарним автотранспортом, в першу чергу установ первинної медико-санітарної допомоги;

- впровадження інституту сімейної медицини; 

- продовжити роботу із створення єдиної дієздатної мережі лікувальних закладів по наданню екстреної і невідкладної медичної допомоги, в першу чергу по оснащенню служби сучасним санітарним автотранспортом, обладнанням;

- продовжити роботу зі створення перинатального центру;

 4. Отриманий ефект від запровадження місцевої реформи  

- Задоволення очікувань та потреб населення у доступній, якісній та ефективній медичній допомозі;

- Підвищення в загальній чисельності лікарів частки лікарів загальної практики сімейної медицини;

- Зменшення рівня показників малюкової та материнської смертності;

- Зниження смертності від туберкульозу;

- Збільшення частки стаціонар-замісних форм (денних стаціонарів поліклінік, стаціонарів вдома);

- Можливість перерозподілу ресурсів із метою оптимального задоволення медико-санітарних потреб, зменшення фінансових бар’єрів для доступу до необхідних послуг, захисту від фінансового ризику, пов’язаного з отриманням медичної допомоги.

 

Читайте також

Черговий акт терору: російські окупанти обстріляли Запоріжжя КАБами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 345 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області.

Мелітопольська лікарня «переїхала» до Запоріжжя: допомога для військових та внутрішніх переселенців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 429 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування