Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керувати FPV-дронами може будь-хто – переконані захисники Запоріжжя

21 червня 2024 - 19:15

Іван, Станіслав та Михайло – бойові побратими. Служать в одній з військових частин, що боронять країну на Запорізькому напрямку. До війни – люди мирних професій, а тепер – FPV-пілоти, які щодня нищать ворожу техніку та РЕБи. А ще – філігранно залітають в окопи окупантів, відбивають штурми та атаки російської піхоти. Бойові завдання виконують без вихідних та у будь-який час доби. 

За словами Івана, дрони – максимально ефективна та оперативна зброя. Навчитися літати може кожен. Але вдосконалювати навички потрібно постійно.

– Все залежить від індивідуальних особливостей. Хтось опановує дрон за день чи два, а комусь потрібно тиждень-два. Головне – бажання. А ми навчимо і допоможемо, тому будь-хто полетить і буде виконувати завдання на рівні з іншими. Проте скільки б ти не літав, немає меж досконалості. Навіть коли ти – пілот-ас. І не буде зайвим, якщо сядеш за симулятор, чи безпосередньо підеш на обліт, чи політаєш просто на дронах, – вважає військовий.   

До підрозділу FPV-дрони надходять і від Міністерства оборони України, і від волонтерів, і від підприємств та організацій. Пілоти вміють літати на всіх видах пташок-камікадзе. Звісно, є і особисті уподобання, але для виконання бойового завдання військові використовують все, що є в наявності. Щоправда, в бою не все залежить від майстерності пілотів.

– Приїжджаєш на бойові позиції. А там зараз все насичено РЕБами. І достеменно переконатись, чи ніде не працює не тільки ворожий, а й навіть наш дружній РЕБ, ми не можемо. Відповідно, живучість дронів прямо залежить від цього, – розповідає Іван.

Пілотувати FPV-дрони дуже швидко навчився і побратим Івана – Станіслав. В його місто зайшли російські окупанти. Виїхавши на підконтрольну Україні територію, він одразу попрямував до військкомату. Спочатку служив в іншій частині. Про роботу FPV-підрозділу Станіславу розповіли друзі. Чоловік зрозумів, що за дронами – майбутнє, і перевівся на нове місце служби.  

– Ми займаємося цією справою більше року, і практично кожного тижня в роботі з’являється щось нове. Якщо брати ту апаратуру, яку ми використовували на початку, це ніби кам’яний вік. А зараз – вік технологій. Все зовсім по-іншому. Все розвивається дуже стрімко, – наголошує Станіслав.

На жаль, ворог теж вчиться – вигадує різні хитрощі, щоб захиститися від атак українських FPV-дронів.

– росіяни копають дуже сильно. І сильно, і швидко – все правильно роблять. Вони будують різні види перекриття, через які нам складно пробитися. Але нас це не зупиняє, відпрацьовуємо. Особливо, коли нам постачають більші дрони, з більшим боєкомплектом, то сховатися від нас дуже важко, – розповідає військовий.

FPV-пілот Михайло в мирні часи мав спокійну роботу – працював за комп’ютером. Після початку війни служив в тиловому підрозділі. Але йому хотілося більшого. Тож коли дізнався про створення спецпідрозділу БпЛА, пішов навчатися. Тепер військовослужбовець впевнений: в армії для кожного знайдеться робота.

– На війні страшно всім. Не боїться тільки дурень. Але це не означає, що  не варто йти служити. Якщо ти будеш сидіти й просто думати, це нічого не змінить. У нас бували випадки, коли хлопці виходили на завдання. Та їхній рівень страху не дозволяв їм виконувати бойові обов’язки. Однак в армії є багато тилових задач: технічне забезпечення, логістика тощо. Цим також потрібно комусь займатися. Тому досить вагатися, потрібно діяти! – підсумував військовослужбовець.

Читайте також

У Запоріжжі відкрилася художня виставка «Майбутнє починається сьогодні»

Генератори, паливо та чіткі плани дій – Запорізька область готується до опалювального сезону

Децентралізація: нові можливості чи ослаблення держави?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 314 разів ударили по Запорізькій області

В прифронтовому Запоріжжі відзначили День Конституції України

Як отримати інформацію з реєстру НІБ

Нову підозру від СБУ отримав гауляйтер Запорізької області Балицький

В Запоріжжі відзначили кращих меценатів та волонтерів

Свою свободу та Конституцію українці захищають зі зброєю в руках – в Запоріжжі вшанували полеглих воїнів

«Жоден регіон не мав такої практики, ми – перші»: Євген Мироненко про успіхи в розбудові безпекового середовища

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області