Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керувати FPV-дронами може будь-хто – переконані захисники Запоріжжя

21 червня 2024 - 19:15

Іван, Станіслав та Михайло – бойові побратими. Служать в одній з військових частин, що боронять країну на Запорізькому напрямку. До війни – люди мирних професій, а тепер – FPV-пілоти, які щодня нищать ворожу техніку та РЕБи. А ще – філігранно залітають в окопи окупантів, відбивають штурми та атаки російської піхоти. Бойові завдання виконують без вихідних та у будь-який час доби. 

За словами Івана, дрони – максимально ефективна та оперативна зброя. Навчитися літати може кожен. Але вдосконалювати навички потрібно постійно.

– Все залежить від індивідуальних особливостей. Хтось опановує дрон за день чи два, а комусь потрібно тиждень-два. Головне – бажання. А ми навчимо і допоможемо, тому будь-хто полетить і буде виконувати завдання на рівні з іншими. Проте скільки б ти не літав, немає меж досконалості. Навіть коли ти – пілот-ас. І не буде зайвим, якщо сядеш за симулятор, чи безпосередньо підеш на обліт, чи політаєш просто на дронах, – вважає військовий.   

До підрозділу FPV-дрони надходять і від Міністерства оборони України, і від волонтерів, і від підприємств та організацій. Пілоти вміють літати на всіх видах пташок-камікадзе. Звісно, є і особисті уподобання, але для виконання бойового завдання військові використовують все, що є в наявності. Щоправда, в бою не все залежить від майстерності пілотів.

– Приїжджаєш на бойові позиції. А там зараз все насичено РЕБами. І достеменно переконатись, чи ніде не працює не тільки ворожий, а й навіть наш дружній РЕБ, ми не можемо. Відповідно, живучість дронів прямо залежить від цього, – розповідає Іван.

Пілотувати FPV-дрони дуже швидко навчився і побратим Івана – Станіслав. В його місто зайшли російські окупанти. Виїхавши на підконтрольну Україні територію, він одразу попрямував до військкомату. Спочатку служив в іншій частині. Про роботу FPV-підрозділу Станіславу розповіли друзі. Чоловік зрозумів, що за дронами – майбутнє, і перевівся на нове місце служби.  

– Ми займаємося цією справою більше року, і практично кожного тижня в роботі з’являється щось нове. Якщо брати ту апаратуру, яку ми використовували на початку, це ніби кам’яний вік. А зараз – вік технологій. Все зовсім по-іншому. Все розвивається дуже стрімко, – наголошує Станіслав.

На жаль, ворог теж вчиться – вигадує різні хитрощі, щоб захиститися від атак українських FPV-дронів.

– росіяни копають дуже сильно. І сильно, і швидко – все правильно роблять. Вони будують різні види перекриття, через які нам складно пробитися. Але нас це не зупиняє, відпрацьовуємо. Особливо, коли нам постачають більші дрони, з більшим боєкомплектом, то сховатися від нас дуже важко, – розповідає військовий.

FPV-пілот Михайло в мирні часи мав спокійну роботу – працював за комп’ютером. Після початку війни служив в тиловому підрозділі. Але йому хотілося більшого. Тож коли дізнався про створення спецпідрозділу БпЛА, пішов навчатися. Тепер військовослужбовець впевнений: в армії для кожного знайдеться робота.

– На війні страшно всім. Не боїться тільки дурень. Але це не означає, що  не варто йти служити. Якщо ти будеш сидіти й просто думати, це нічого не змінить. У нас бували випадки, коли хлопці виходили на завдання. Та їхній рівень страху не дозволяв їм виконувати бойові обов’язки. Однак в армії є багато тилових задач: технічне забезпечення, логістика тощо. Цим також потрібно комусь займатися. Тому досить вагатися, потрібно діяти! – підсумував військовослужбовець.

Читайте також

Запорізька область лідирує в Україні за кількістю дітей, влаштованих у сім'ї

Запорізька область готується до відбудови: зосередженість на енергоефективності та кадровому потенціалі

Цифровізація освітньої сфери: педагоги Запорізької області обговорили впровадження сучасних програм та електронних документів

Обличчя війни: в Запоріжжі відкрилась фотовиставка «Це мій дім»

Програма єВідновлення: 714 жителів Запорізької області вже отримали компенсації на ремонт пошкодженого житла

В Запоріжжі презентували нову марку «Податки. Армія. Перемога»

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українців до 2026 року

Дмитро Кровлайдіс: «Звернення до Центру рекрутингу – гарна нагода перевірити себе»

Як правильно заощаджувати електроенергію?

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала чергова колаборантка, яка організовувала фейковий референдум на Запоріжжі

СБУ затримала агента воєнної розвідки рф, який готував удари по Запорізькій ППО

Стипендії на навчання для 30 тисяч українців: триває набір на освітню онлайн-програму від проєкту ReSkill UA