Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область починає підготовку до нового опалювального сезону

25 квітня 2018 - 14:34

Підсумки проходження опалювального сезону 2017/2018 року, питання підготовки та виконання планів заходів до опалювального сезону 2018/2019 року та визначення шляхів розв’язання проблем обговориди учасники наради, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Скоблікова.

- Опалювальний сезон пройшов у штатному режимі з мінімальною кількістю аварійних ситуацій, а ті, які виникали, в основному були ліквідовані протягом доби. Упродовж усього опалювального періоду існувала загроза відключення теплопостачальних підприємств від газопостачання внаслідок боргів, які на сьогодні сягають одного мільярда гривень. Ситуацію ускладнює не тільки заборгованість, є й багато інших проблем, таких як застаріле обладнання, котельна зношеність мереж, економічно необґрунтовані тарифи та інші, - зазначив Віктор Скобліков.

Опалювальний сезон 2017/2018 року в Запорізькій області почався у відповідності з діючими нормами і правилами. Рішення про початок опалювального сезону органами місцевого самоврядування приймалися з урахуванням погодних умов, тобто при досягненні температури повітря нижче +8 С протягом трьох діб. У Запорізькій області було забезпечено проведення щоденного моніторингу за ходом опалювального сезону.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко повідомив, що в області упродовж опалювального сезону знаходилося в роботі 602 котельні, опалювалися 5602 житлових будинки з централізованим опаленням, 1011 об'єктів соціальної сфери, у тому числі: 537 навчальних закладів; 403 дошкільних закладів; 71 лікарня.

- Загалом по області для ліквідації аварій на об'єктах ЖКГ на базі комунальних підприємств області були створені та знаходилися в постійній готовності 233 спеціалізовані бригади загальною чисельністю 1637 осіб, оснащені 623 одиницями техніки і 400 одиницями устаткування, - повідомив у своїй доповіді Віталій Литвиненко.

На території Запорізької області опалювальний сезон 2017/201787 року закінчився 15 квітня. До проблемних моментів під час проходження опалювального сезону слід віднести постійну загрозу відключення від газопостачання підприємств комунальної теплоенергетики через незадовільні розрахунки за спожитий природний газ.

Так, за даними НАК «Нафтогаз України» за 2017 рік теплопостачальними підприємствами області спожито природного газу на 2 064 млн. грн. На 19.04.2017 сплачено 2 035 млн. грн. (99 %). З початку року теплопостачальними підприємствами було спожито природного газу на суму 1 413 млн. грн. На 19.04.2017 у 2017 році в рахунок оплати перераховано 1 231 млн. грн. (87 % від суми спожитого газу). Однак через те, що з цієї суми лише 528 млн. грн. були зараховані в рахунок оплати за 2018 рік, а решта 885 млн. грн. спрямовані на погашення заборгованості минулих років, офіційний рівень розрахунків за 2017 рік становить 37 %. У 2018 році загальна заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ збільшилася на 82%.

На звітну дату найбільшими боржниками, загальна заборгованість яких за природний газ сягає 98 % від загальної заборгованості всіх підприємств, є п’ять теплопостачальних підприємств: концерн «Міські теплові мережі» - 983 млн. грн.; ТОВ «Мелітопольські теплові мережі» - 135 млн. грн.; ПАТ «Бердянське підприємство теплових мереж» - 56 млн. грн.; КП «Токмак теплоенергія» - 23 млн. грн.; КП «Дніпрорудненські теплові мережі» - 12 млн. грн.

Наприкінці доповіді Віталій Литвиненко наголосив, що для організації підготовки до нового опалювального сезону 2018/19 року на належному рівні райдержадміністраціям, органам місцевого самоврядування, теплопостачальним підприємствам необхідно: погодити з ПАТ «Запоріжгаз» графіки перевірки приладів обліку газу для підприємств теплопостачання та бюджетних установ; ужити всіх можливих заходів для погашення заборгованості підприємств житлово-комунального господарства за енергоносії, до серпня забезпечити роботу зі 100 % встановлення будинкових приладів обліку теплової енергії за рахунок реалізації інвестиційних програм теплопостачальних підприємств та за рахунок коштів місцевих бюджетів, активізувати претензійно-позовну роботу с дебіторами.

- Основне завдання обласної влади і влади на місцях – населення має бути забезпечене теплом, як під час своєчасного початку опалювального сезону, так і протягом його проведення у населених пунктах області, зважаючи на немалі кошти, які воно змушене платити за тарифи теплопостачання, - підсумував Віктор Скобліков.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби